La Borsa
Més valors
Economia

ANTONI CAÑETE

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE PIMEC

“Volem tenir un capitalisme més inclusiu”

Hem de ser presents allà on es decideixen qüestions transcendentals

No pot ser que en la compra pública les pimes només tinguem un 19%

Em preocupa molt que s’instrumentalitzi l’organització

Durant una dècada i mitja ha actuat com a secretari general de Pimec, on, entre altres coses, se l’ha considerat el gran defensor de les pimes de la xacra de la morositat. Ara aspira a succeir l’actual president, Josep González, en una cursa electoral que ha resultat més bel·ligerant del que es preveia.

Quin simbolisme té el nom de la seva candidatura, Activisme Empresarial?
Plantegem un canvi de model de governança. Pimec ha evolucionat en molts sentits, i amb l’actual representativitat tenim més capacitat d’influència. La nostra presència en els llocs de decisió i les nostres aportacions s’han de fer des d’aquest coneixement i aquesta capacitat per portar honor al país i a l’economia. Les pimes són el 99,8% de les empreses catalanes i representen més del 60% del PIB i un 70% de l’ocupació.
Això té a veure amb el desig expressat per vostè de situar les pimes “al pont de comandament”?
Creem riquesa i feina i paguem impostos. No pot ser que no siguem allà on es decideixen les qüestions transcendentals, lleis, propostes, repartiment de recursos europeus. Ens hem de mobilitzar per tenir-hi veu i força i fem una crida a les nostres empreses a participar-hi... Volem un capitalisme més inclusiu, un concepte que no existia fins ara.
Com es tradueix això en mesures o actuacions?
Reclamem que quan es regulin les lleis que afecten la nostra activitat no siguin pensades només per a uns quants, sinó per a centenars de milers. Hi ha normes que generen un mercat regulat que implica un sobrecost. Si paguem l’energia el doble de cara que els francesos, els portuguesos o els bascos, el nostre país és menys competitiu. Un altre exemple és la compra pública. No pot ser que les pimes només hi tinguem un 19%, perquè algú se’ns està menjant el formatge. I ja no parlem de la fiscalitat, que ens és totalment adversa.
També ha subratllat la necessitat de potenciar la col·laboració publicoprivada en l’àmbit de les pimes.
Hi hauríem de participar més, no sols per una qüestió de justícia i equitat. I caldria pensar “en petit”, amb una discriminació positiva, creant una legislació partint de la base que les pimes som majoria i aportem més. Cal que es donin les condicions perquè les empreses puguin créixer sense posar-hi lloses legals al damunt. Un exemple d’aquests projectes de país és el nostre pla de viabilitat, pensat per a les empreses afectades per les restriccions de la pandèmia i impulsat conjuntament amb el Departament d’Empresa.
S’ha qualificat la seva candidatura de continuista. Què pot oferir davant la rival?
En la nostra candidatura hi ha una territorialitat total de Catalunya, amb una capil·laritat molt important. Estem configurats per federacions i organitzacions de tots els sectors d’activitat, des dels restauradors fins als centres mèdics, passant pels serrallers... Som transversals sectorialment, integradors i amb un 40% de dones. I sobretot, som una candidatura plural. No tenim la gent per les seves idees, sinó pel que són, empresàries i empresaris. L’altra candidatura sorgeix des d’un àmbit més polític. No ens preocupa que hi hagi altres propostes, però sí que prenguin una institució, un agent social, i s’hi doni una finalitat diferent del seu objectiu, que s’instrumentalitzi i es perverteixi.
Un punt polèmic ha estat el tema del sou del president. No en percebia i ara sí...
En el segle XXI, un agent social amb el nostre calibre requereix molta dedicació. No puc dir “avui no vinc perquè tinc feina a l’empresa”. Necessitem una exclusivitat, una dedicació. Passa en totes les organitzacions modernes. Això no implica més cost, sinó un canvi en el model de governança.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANTIAGO NIÑO BECERRA

Reflexions

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management

El coneixement és el millor pla de contingència

Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra. Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

La fàbrica d’Europa i la ‘next generation’

Emprenedora

L’assessorament financer en la recuperació postCovid

ECONOMISTA I DIRECTOR DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS

La universitat, clau en el sistema de recerca català

catedràtic de bioquímica i biologia molecular. universitat de barcelona
DE MEMÒRIA

Comerç, piràmide o multiesfera

Professor de Política Econòmica de la UB

Carta oberta als polítics que parlen d’innovació

Professor d'Innovació a EADA Business School

I4.0: ‘promote or perish’?

professor de la UOC
SANDRA ZAPATERO
PRESIDENTA DE LA UNIÓ DE TREBALLADORS AUTÒNOMS DE CATALUNYA (CTAC) - UGT

“El 86% dels autònoms cotitza sobre la base mínima de 944 euros”

Barcelona