La Borsa
Més valors
Economia

Enologia

Vinyes 2.0 a la DO Empordà

Una xarxa d’estacions meteorològiques repartides pels vinyars indicarà quan s’han de fer tractaments

Les dades permetran un control més eficient del míldiu

L’última tecnologia s’obre pas entre els ceps per ajudar els vinyaters en l’elaboració del seu producte. Una xarxa d’onze estacions meteorològiques repartides entre les vinyes del territori de la denominació d’origen Empordà permetrà ara afinar el lloc i el moment propicis en què cal actuar quan es detecten les condicions perquè es propagui una infecció. En una primera fase, aquest programa, que es va presentar ahir a Masarac, se centrarà en la prevenció del míldiu, una de les principals malalties de la vinya (vegeu peça). Cadascuna d’aquestes estacions meteorològiques capta amb sensors la situació climàtica a la vinya: pluja, vent, humitat relativa... Fins i tot hi ha un sensor d’humectació foliar, que informa del grau d’humitat de les fulles. Totes aquestes dades són transmeses automàticament i en xarxa cap a un servidor central en què els tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i del Servei de Sanitat Vegetal les analitzen. Quan es detecten les condicions climàtiques més propícies per a la propagació de la malaltia, s’emet un avís als vinyaters perquè procedeixin a fer els tractaments fitosanitaris. Amb aquest sistema, els viticultors disposen d’una informació més completa i precisa per decidir els tractaments que cal aplicar. L’objectiu final és limitar al màxim o evitar l’ús de productes fitosanitaris i caminar cap a una agricultura ecològica. La distribució geogràfica de les estacions meteorològiques permet, a més, afinar les recomanacions als viticultors en funció de la diversitat dels microclimes que caracteritzen el territori empordanès. Si fins ara el vinyater aplicava tractaments preventius basant-se en un coneixement empíric i en previsions meteorològiques generals, ara sabrà quan i on ha d’actuar perquè disposarà de dades científiques i contrastades que li ho indicaran. Paral·lelament, es faran proves per comparar diversos escenaris: vinyes en què se seguiran al peu de la lletra les recomanacions de la xarxa, vinyes en què no es farà cap tractament i vinyes en què es continuaran fent els tractaments com sempre s’han fet.

A la llarga, la xarxa ofereix encara més possibilitats per als vinyaters de la DO Empordà: millores en la gestió del sòl, del reg i del seguiment de la maduració del raïm, entre d’altres.

Aquesta xarxa d’estacions meteorològiques, que ahir es va inaugurar oficialment, és el fruit de la col·laboració entre quatre administracions: el consell regulador de la DO Empordà, el centre de recerca IRTA-Mas Badia, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat i la Diputació de Girona.

El perill del míldiu a la vinya

“Durant la temporada vitícola 2015/16, el míldiu va fer grans estralls al territori de la DO Empordà. Si haguéssim tingut aquesta xarxa integrada, possiblement n’hauríem pogut reduir l’impacte”, deia ahir el president de la DO Empordà, Xavier Albertí. El míldiu, produït pel fong Plasmopara viticola, és una de les principals malalties que afecten la vinya i una de les causes de més incidència en la disminució de la producció. La malaltia fa malbé el raïm i és un maldecap per als vinyataires, ja que detecten la presència del fong quan ja ha causat danys a la vinya. L’afectació provoca que les fulles dels ceps s’assequin i perdin la capacitat de fer la fotosíntesi, que és la font nutritiva perquè creixi el raïm. El míldiu pot afectar la planta des del mes d’abril fins als volts de juliol i agost. El període més crític és durant la floració, quan la planta està més receptiva als efectes de la malaltia. El fong es pot mantenir més d’un any al terreny en forma d’espores, de manera que la pluja i unes temperatures adients el reactiven.

Un pas més cap a una agricultura ecològica

E.C

“L’objectiu és utilitzar els tractaments fitosanitaris en l’agricultura només quan no es pugui evitar”, diu Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia i avalador científic del projecte de xarxa d’estacions meteorològiques que posa en marxa la DO Empordà. La mateixa idea la subscriu el president de la DO, Xavier Albertí, que hi afegeix que, de tractaments, “com menys, millor”. Amb les recomanacions que rebran els viticultors a través d’aquest sistema, possiblement es podran limitar a fer un únic tractament en un moment concret en lloc dels tractaments preventius i sistemàtics que farien sense aquest suport.

La creació d’aquesta xarxa d’estacions meteorològiques s’emmarca en la creixent necessitat i voluntat que té el sector de caminar cap a una agricultura ecològica.

Des de fa anys, el consell regulador de la DO Empordà impulsa un pla estratègic per desenvolupar una producció més sostenible. En aquest sentit, l’any passat es va posar en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de la DO Empordà, que assessora els viticultors per aplicar mètodes més racionals i sostenibles en el tractament de les vinyes.

Mètodes alternatius

Una de les línies de treball més avançades és el control i seguiment de plagues i malalties de la vinya per aplicar mètodes alternatius als productes químics. Des del 2015, bona part dels agricultors de la DO Empordà apliquen mètodes de “confusió sexual” a les vinyes per erradicar la Lobesia botrana o corc del raïm. El sistema es basa en la difusió contínua de feromones a l’atmosfera: les feromones emeses de manera natural pels insectes femella tenen com a funció atraure els insectes mascle per aconseguir l’aparellament. Amb l’emissió constant de feromones a les vinyes a través de difusors, es provoca la desorientació dels mascles i s’impedeix l’aparellament i la reproducció d’una manera biològica.

Onze estacions connectades

Aquest primer planter d’estacions meteorològiques està format per onze dispositius, distribuïts per l’Alt Empordà i el Baix Empordà. Les cinc últimes s’han instal·lat als municipis de Calonge, Masarac, Agullana, Garriguella i el Port de la Selva. També s’incorporen a la xarxa quatre estacions dels cellers Espelt i Peralada (que ja disposaven d’aquests equipaments en finques situades a Vilajuïga, Rabós, Colera i Capmany). Finalment, també formen part de la xarxa dues unitats més de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques de Catalunya (XEMA), situades a Espolla i Roses. Les estacions tenen sensors de temperatura i humitat relativa, pluviòmetre, sonda d’humectació foliar i anemòmetre. Tots els dispositius estan equipats amb panells solars, que garanteixen el funcionament continuat del sistema 365 dies l’any. Les estacions faran com a mínim una lectura horària, i enviaran les dades recollides a una plataforma que monitorarà els resultats de manera permanent i permetrà analitzar-les.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Banc Sabadell ven la filial de rènting de vehicles a la multinacional del sector ALD

barcelona

Torrent reclama a Nissan “exercir la seva quota de responsabilitat i estar a l’altura del moment”

barcelona

El pla de baixes voluntàries de Telefónica inclou la sortida d’un màxim d’uns 1960 treballadors

barcelona

La indústria dels “influencers”, a la VII Setmana del Talent Audiovisual

l’econòmic

Calviño diu que la inflació és transitòria i s’anirà atenuant al llarg del 2022

Madrid

L’economia tornarà l’any 2022 a nivells prepandèmics

GIRONA
economia

El preu de la llum torna a l’alça i avui batrà el seu segon màxim històric

Els preus pugen un 5,6% al novembre a l’Estat espanyol

madrid

Analitzen els reptes de la Covid en l’economia

GIRONA