Cultura

CRÍTICA

I.M

Nova trobada de dos diferents

Després de l'èxit d'Intocable i repetint amb un dels actors protagonistes, Omar Sy, en un paper semblant, Eric Toledano i Olivier Nakache han dirigit Samba, film que va cloure el darrer festival de Sant Sebastià. El motiu argumental, de fet, també és semblant: la relació que s'estableix entre dues persones d'orígens i condicions socials diferents aportant una transformació positiva a les seves vides. A Intocable, un burgès tetraplègic recobra una certa vitalitat amb un jove eixelebrat d'origen senegalès que ha fet de quasi tot per sobreviure en el món de la banlieue. A Samba, hi ha un immigrant senegalès que, després de deu anys a França, encara és un sans papiers que troba una dona que, pròxima a la depressió, ha renunciat al seu treball, tan ben remunerat com destructiu, per formar part d'una ONG. de manera benvolent. D'entrada, la diferència és que la primera desenvolupa la història d'una amistat inesperada i la segona aposta per una relació amorosa amb la presència de la ben estimada Charlotte Gainsbourg.

Tanmateix, tot i que Eric Toledano i Olivier Nakache tendeixen a abordar les diferències de classe amb una bonhomia aparent que amaga el cinisme de relativitzar-les, Samba és menys superficial i, per tant, més complexa que Intocable. Un element a considerar és que mostra les escenes del treball clandestí de manera realista i detallista. Un altre de fonamental és que els personatges són més ambigus: ella pot comportar-se amb arrogància classista i ell pot especular amb la conveniència d'aparellar-se amb una burgesa. També és un film terapèutic, però el seu humanisme és menys complaent i sobretot no cau en el sentimentalisme demagògic d'Intocable.

Samba
Direcció: Olivier Nakache, Eric Toledano Intèrprets: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim Any: Comèdia. França, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.