Societat

Societat

Noves tecnologies per pal·liar discapacitats intel·lectuals

Realitat virtual i teràpia

El Centre Tramuntana incorpora un sistema perquè els usuaris amb discapacitat psíquica experimentin situacions i estímuls

La Fundació La Caixa en subvenciona l’adquisició

La realitat virtual també permet aplicar intervencions terapèutiques eficaces a persones amb discapacitat intel·lectual, incidint en el benestar emocional i en la qualitat de vida de les persones usuàries de cada centre. Al Tramuntana de Palafrugell, la Fundació La Caixa, a través de l’acció social de CaixaBank, ha aportat els recursos per implantar un aparell de teràpia per als residents, una intervenció psicològica a través de la realitat virtual que permet, per una banda, treballar amb l’usuari en un entorn immersiu complet, atractiu i estimulant, i per altra banda, utilitzar instruments de bioretroalimentació (biofeedback) capaços de registrar de forma objectiva els diferents estats d’ansietat que presenta cada usuari.

Paral·lelament, els diferents entorns que ofereix l’aplicació fan possible que els monitors treballin amb total seguretat, de forma dinàmica i completament individualitzada objectius tan importants per a les persones amb discapacitat com millorar la capacitat d’autonomia, controlar les puntes d’ansietat, potenciar les seves habilitats socials i relacionals, aprendre a relaxar-se i desenvolupar millor habilitats cognitives, entre altres l’atenció i la memòria.

Tramuntana i l’Obra Social La Caixa destaquen que és una eina terapèutica ideal per a persones amb dificultats per concentrar-se, relaxar-se o imaginar. El sistema permet repetir situacions i escenes i, en conseqüència, facilita un major entrenament i una major dessensibilització als estímuls adversos. El terapeuta pot detectar així els estímuls més rellevants i favorables per a l’usuari i potenciar el seu ús. El procés, a més, es desenvolupa en un entorn segur ja que el terapeuta controla en tot moment tot el que està passant i al mateix temps sense que l’usuari perdi el sentit de la presència.

La signatura del conveni, amb una aportació de 2.100 euros per part de l’entitat bancària, es va fer la setmana passada, després d’una visita al centre del director de banca d’institucions de CaixaBank, Ferran Llach, i el director de l’àrea de negoci Empordà II, Rafael Merino, que van conèixer el projecte d’ocupació social del Baix Empordà a través del gerent de Tramuntana, Pere Cañigueral, que va destacar que gràcies al suport podran “avançar en les teràpies” i que “la realitat virtual és un tractament innovador i eficaç que permetrà millorar la qualitat de vida dels usuaris i usuàries del centre”.Ferran Llach, director de banca d’institucions de CaixaBank, va posar en relleu que la col·laboració entronca amb l’objectiu de l’acció social de CaixaBank de millorar la integració de les persones amb dificultats cognitives o d’integració.Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank pot fer costat a la Fundació La Caixa en la seva labor social, detectant necessitats d’entitats socials locals i canalitzant una part del pressupost de la fundació. El 2019, el 92% de les oficines del banc van donar suport a algun projecte social. La col·laboració entre les dues institucions fa possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries puguin accedir a ajudes econòmiques per tirar endavant els seus programes. D’aquesta manera, cada any, més de deu mil projectes reben, en conjunt, prop de 45 milions d’euros de la Fundació La Caixa en favor de més de vuit mil entitats socials de tot el país. Es tracta, majoritàriament, de projectes que aporten solucions en l’àmbit de la malaltia, la discapacitat, l’exclusió social, la pobresa infantil, la gent gran i l’envelliment. Des de l’inici de la crisi de la Covid-19, la Fundació La Caixa ha destinat, a través de CaixaBank, 9,6 milions d’euros a 1.700 projectes relacionats amb el proveïment d’aliments, material sanitari i emergències per donar resposta a les persones vulnerables més afectades per la pandèmia.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La ventada afluixa a Catalunya però els Bombers encara han rebut una seixantena d’avisos

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Temps canviant

Barcelona

L’epidèmia millora a Catalunya malgrat les UCI segueixen en tensió

Barcelona

Vergés demana “eines” per si cal un confinament total

barcelona
Què passa si no es presenta un membre d’una mesa electoral

Què passa si no es presenta un membre d’una mesa electoral

Un fogonada amb forts vents, llamps, calamarsa i pluja escombra mig país

barcelona
Olot

Sota investigació el maltractament d’una gossa

ESTAT ESPANYOL

Cifuentes admet que ni troba treballs del seu màster ni tampoc hi assistia

FIGUERES

Anuncis de mitjan segle XX