Successos

El temporal de neu i vent es debilita

Es manté l’alerta per fort onatge i s’activa un avís per fred extrem

Un setantena de trams de la xarxa viària estan afectats per la nevada i hi ha 13 carreteres tallades

El temporal Filomena continuarà actiu en forma de neu al llarg de les pròximes hores de la tarda de diumenge si bé es preveu que vagi debilitant-se a partir del vespre i nit. Les zones on nevarà seran les mateixes on hi ha hagut més afectació fins ara. El temporal es donarà per acabat demà al matí .

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu nevades intermitents i una “transitòria intensificació” a Tarragona, Terres de l’Ebre i sud de Ponent, on la cota de neu baixarà fins als 200 metres, per bé que a partir del vespre s’aniran debilitant.

A llarg de la tarda es preveu que pugui nevar també a comarques d’interior com l’Anoia i Segarra i a indrets del nord-est del país, com el nord de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, també a cotes d’uns 200 metres.

En una roda de premsa on s’ha actualitzat la informació de les afectacions, el responsable de l’SMC, Eliseu Vilaclara, ha detallat alguns dels gruixos més importants de neu. És el cas del Massís dels Ports, amb 59 cm, al Pont de Suert amb 58 cm, Arnes amb 56 cm, Falset i Horta de Sant Joan amb 50 cm o els 34 cm d’Arbúcies.
Protecció Civil ja ha desactivat el pla Ventcat pel fort vent però manté l’avís per fort onatge fins aquest dilluns al matí o migdia. Així mateix, s’ha obert un avís per temperatura mínima extrema de fred.

Segons ha detallat Vilaclara, “les nits properes seran molt fredes” i podrà formar-se glaç a les vies, especialment allà on hi ha importants gruixos de neu i que durant el dia es poden fondre per l’augment de temperatures. És per això que es demana màxima prudència a l’hora de circular per les carreteres.


Més d’una setantena de carreteres afectades
El govern ha confirmat que actualment no hi ha cap municipi incomunicat a tot Catalunya, si bé hi ha desenes de vies afectades per la neu, sobretot a Lleida i Tarragona.

Aquest diumenge al vespre hi ha 13 vies tallades i és obligatori l’ús de cadenes a 53 més. A vuit més hi ha restriccions de circulació relacionats amb la nevada i a tres s’adverteix de la presència de neu o gel a la calçada.

A la demarcació de Tarragona estan tallades l’TP-7402 a Porrera, la C-44 entre Vandellòs i Tivissa, la T-330 a Arnes, la T-710 a Falset, la TV-7046 a l’Albiol, la TV-7333 a la Fatarella i la TV-3022 entre El Perelló i Rasquera. A les Terres de Ponent hi ha talls a l’LV-5134 de Noves de Segre a Els Castells (Les Valls d’Aguilar), l’LV-2014 entre Maldà i l’Espluga Calba, l’LP-7013 entre El Vilosell i la cruïlla amb la C-242, l’LV-7011 a Juncosa i l’N-141 a Bossòst. També està tallada la BV-4024 al Coll de Pal, a Bagà, (Berguedà).

A primera hora de la tarda s’ha aixecat la restricció de vehicles de més de 7,5 tones a l’A-2, AP-2, AP-7 i C-25 per anar normalitzant la mobilitat del transport de mercaderies. Una mesura que s’allargarà fins a les sis del matí d’aquest dilluns. A la resta de vies, però, la restricció continua vigent.
la
Sàmper ha informat que s’ha permès la sortida cap a França dels transports de mercaderies peribles (que poden caducar, bàsicament alimentació) i que estan exempts de la restricció vigent de no passar la frontera fins a les 22 h. Si les condicions ho permeten com fins ara, preveuen que a partir d’aquella hora es puguin buidar els dos pàrquings del polígon de Vilamalla i la Jonquera, on hi ha uns 1.600 camions esperant la sortida progressiva iniciada pels volts de les tres.


Sancions per trencar el confinament municipal
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha informat que s’han denunciat conductors que en les últimes hores han incomplert el confinament municipal. En concret, s’ha sancionat 15 turismes a Montserrat i 7 més al parc del Montseny. Sàmper ha recordat que, a banda d’incomplir les restriccions per lluitar contra la Covid-19, els infractors també han “posat en risc” la integritat física dels serveis d’emergència.

Durant aquest diumenge hi ha hagut 5 accidents per sortides de via i el cas de quatre vehicles a Prades (Baix Camp) que han estat més de mitja hora bloquejant l’entrada de màquines llevaneu també per una sortida de via.