La Borsa
Més valors
Economia

Oliu, sobre els crèdits ICO: “No té cap sentit plantejar quites, seria advers”

El president del Sabadell reclama prioritzar ajuts de solvència “molt selectius” i indica que “els crèdits s’han de pagar”

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha advertit aquest dimecres que “no té cap sentit plantejar quites” en el pagament dels crèdits ICO.

En una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell, Oliu ha dit que no hi pot haver un “plantejament generalitzat” dictat des del govern espanyol i que la banca ha de poder analitzar “cas per cas” la viabilitat de cada empresa.

De fet, segons Oliu, plantejar quites generalitzades “seria advers”. “Portaria a un incentiu a no pagar deutes, i seria injust amb tots els que no van entrar en les línies ICO”, ha afirmat.

El president del Sabadell ha dit que ara cal prioritzar els ajuts a la solvència i no a la liquiditat, fent-los “molt selectius”. “Els crèdits s’han de pagar”, ha insistit.

Coincidint amb les negociacions entre el govern espanyol i la banca per la gestió de la fi de les moratòries i el venciment dels crèdits ICO, Oliu ha dit que aquest és “un dels grans temes” per al sector bancari, i ha advertit que són els bancs els que han d’analitzar la situació de les empreses en dificultats.

En aquest sentit, ha dit que els ajuts han de ser “molt selectius”, per a determinats sectors, i gestionar-se a través de la via de capital en el cas de les empreses més grans i amb “subvencions degudament estructurades i focalitzades en els sectors més afectats” per a les pimes.

A més, ha remarcat que una nova onada d’ajuts, ara dirigits a la solvència i no a la liquiditat, ha de poder incloure també les empreses que no van accedir a crèdits garantits per l’ICO.

“No es pot discriminar negativament les empreses que van cobrir amb la seva pròpia liquiditat el pas de la pandèmia sense acudir a les garanties ICO”, ha indicat Oliu.

Oliu ha demanat ser “selectiu” per evitar “problemes de contagi o crida” en el risc d’impagaments, així com “prudència”.

En tot cas, però, ha admès que faran falta solucions per a les empreses que, de manera “injusta i aleatòria els ha tocat el rebre” però que tenen viabilitat.

“Si són viables, l’anàlisi correspon als bancs, que som els que tenim el coneixement”, ha insistit, sobre el criteri per decidir qui ha de rebre els ajuts.

Durant la seva conferència, Oliu també s’ha referit al període de baixa rendibilitat del sector bancari, que s’allarga, i a la importància d’una bona gestió dels fons europeus per impulsar l’economia.

En aquest sentit, ha remarcat que els diners europeus han de tenir “capilaritat” i arribar a les pimes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANTIAGO NIÑO BECERRA

Reflexions

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management

El coneixement és el millor pla de contingència

Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra. Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

La fàbrica d’Europa i la ‘next generation’

Emprenedora

L’assessorament financer en la recuperació postCovid

ECONOMISTA I DIRECTOR DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS

La universitat, clau en el sistema de recerca català

catedràtic de bioquímica i biologia molecular. universitat de barcelona
DE MEMÒRIA

Comerç, piràmide o multiesfera

Professor de Política Econòmica de la UB

Carta oberta als polítics que parlen d’innovació

Professor d'Innovació a EADA Business School

I4.0: ‘promote or perish’?

professor de la UOC
SANDRA ZAPATERO
PRESIDENTA DE LA UNIÓ DE TREBALLADORS AUTÒNOMS DE CATALUNYA (CTAC) - UGT

“El 86% dels autònoms cotitza sobre la base mínima de 944 euros”

Barcelona